• De ce e fain sa faci voluntariat?

  Voluntariatul, acest fenomen care a devenit din ce in ce mai vizibil in ultimii ani, ajunge sa fie unul dintre motoarele care anima tinerii sa se implice in societate si sa devina mai responsabili si mai activi. Anume despre el am discutat cu Eliza Vas, reprezentanta Blogunteer (www.blogunteer.ro ), un blog colectiv care prezinta stiri pozitive despre voluntariat in Romania.

  Enjoy!

  BizCampus: Care este rolul voluntariatului in dezvoltarea personala si profesionala a tinerilor?

  Eliza Vas, Blogunteer: In primul rand, voluntariatul inseamna interactiune, miscare, dinamism. Iesi dintr-o cochilie si cunosti lumea, ajungi sa colaborezi cu diferite tipuri de personalitati si pana sa-ti dai seama ca faci asta, esti deja foarte atasat de activitatile pe care le ai.

  Din experienta personala, pot spune ca voluntariatul ajuta in primul rand la depasirea timiditatii, mai ales cand vorbim de adolescenti sau tineri care nu prea sunt dornici sa-si exprime punctul de vedere de frica reactiilor celorlalti.

  Din punct de vedere profesional, voluntariatul te ajuta sa inchegi niste relatii, sa cunosti oameni cu care vei colabora si in alte domenii, persoane din diferite colturi ale tarii sau lumii care iti vor deveni prieteni si care te vor sprijini atunci cand vei avea nevoie. Indraznesc sa spun ca voluntariatul te ajuta sa-ti gasesti un loc de munca, fiindca mie mi s-a intamplat asta. Nu e totuna cand te duci la un angajator cu o lista de lucruri pe care le-ai facut in facultate alaturi de niste rezultate academice foarte bune sau cand mergi doar cu mediile si cunostintele teoretice.

  Voluntariatul ar trebui sa fie mai mereu complementar studiilor pe care le urmezi, caci una fara cealalta nu prea fac casa buna, dar impreuna reprezinta o echipa imbatabila pe piata muncii.

  BizCampus: Ai observat vreo schimbare in atitudinea tinerilor, fata de anii precedenti, in ceea ce priveste implicarea in activitati de voluntariat? Sunt mai deschisi, mai interesati sa se implice?

  Eliza Vas, Blogunteer: Exista o tendinta tot mai mare din partea tinerilor de a se implica in voluntariat, iar lucrul acesta nu poate decat sa ne bucure. Aleg sa faca mai mult in facultate decat sa participe la cursuri. Isi doresc sa infrumuseteze locul din care provin si fac voluntariat cultural. Vin in sprijinul celorlalti tineri si dezvolta tot felul de proiecte care sa-i ajute.

  In ultima vreme, am observat ca exista o crestere semnificativa in ceea ce priveste micro-voluntariatul. Vorbesc aici indeosebi de proiecte precum „Let’s do it, Romania”, plantarea de copaci a celor de la „Mai Mult Verde” sau alte actiuni civice. Se pare ca tinerii si-au dat seama ca daca isi doresc sa aiba parte de o societate performanta trebuie sa fie acolo in primul rand. Si cum poti face acest lucru daca esti elev de liceu, student sau proaspat angajat decat prin voluntariat?

  BizCampus: Cum ii putem atrage si convinge pe tineri sa faca voluntariat? Ce rol ar trebui sa aiba institutiile statului in acest sens?

  Eliza Vas, Blogunteer: Ar fi grozav daca institutiile si-ar asuma un rol proactiv in acest sens. Nu e de ajuns sa fii foarte bun pe un domeniu si nimeni sa nu aiba de castigat din asta. E necesar sa devii un model pentru ceilalti, in special pentru cei care sunt acum in curs de formare morala, comportamentala, etica s.a.m.d. Din punctul meu de vedere, institutiile ar putea sa joace un rol semnificativ in ceea ce se inseamna „mostenirea”. Adica sa fie deschise fata de public, sa permita accesul tinerilor prin stagii de voluntariat corecte si nu facutul cafelei dimineata pentru superiori si sa le dea ocazia tinerilor sa cunoasca de aproape mersul lucrurilor.

  Pe de alta parte, putem sa-i convingem pe tineri sa faca voluntariat, incepand de la noi. Un exemplu care-mi vine in minte acum tine de o prietena foarte buna pe care o am. Nu a fost niciodata de acord cu marea mea pasiune pentru voluntariat, ea fiind mai mult un spirit orientat catre recompense de alta natura, dar de curand mi-a spus ca i-ar placea sa intre in legatura cu o asociatie pentru animale, fiindca acolo s-ar simti bine stiind ca le ajuta.

  Asadar, putem sa-i incurajam pe oameni sa faca voluntariat aratandu-le ca acesta nu incepe de la leadership si se termina la public speaking asa cum crede majoritatea. O actiune merituoasa inseamna si implicarea intr-un adapost pentru animale, participarea la dezbateri publice, ajutorul acordat institutiilor locale, implicarea in proiecte educationale, predatul unor ore de bune maniere copiilor, organizarea unor strangeri de fonduri pentru persoanele in nevoie, colectarea unor obiecte necesare pentru casele de batrani si lista poate continua la nesfarsit. Dupa cum ar spune cineva, e foarte usor sa faci rau, dar e foarte greu sa faci bine. Si de aici ar trebui sa incepem.

  BizCampus: Cum a aparut ideea crearii blogului Blogunteer si ce v-ati propus sa realizati prin intermediul sau?

  Eliza Vas, Blogunteer: In urma cu 2 ani, minunatii mei colegi din Asociatia Young Initiative (ONG educational) s-au gandit ca ar trebui sa construiasca un mijloc de comunicare cu voluntarii si axandu-se pe schimbarile din online au ales varianta unui blog colectiv ca forma de proiect. Practic, totul a inceput de la faptul ca se dorea prezentarea unor stiri pozitive despre voluntariat. Daca veti intra la noi pe blog si va invitam pe de pe acuma sa faceti asta, veti observa ca nu criticam nimic si nu ne concentram asupra aspectelor negative. Pur si simplu le lasam in seama altora care isi castiga painea din aceasta. Noi ne-am format un public care este atras de povesti de voluntariat, de noutati din aceasta sfera si care isi doreste sa zambeasca de fiecare data cand deschide tab-ul cu Blogunteer.

  BizCampus: Ati ales sa va numiti Blogunteer pentru ca…

  Eliza Vas, Blogunteer: Rationamentul este destul de simplu. Blogunteer vine din imbinarea celor doua pasiuni pe care le avem: blogging-ul si voluntariatul.

  BizCampus: Enumera 5 motive pentru care tinerii ar trebui sa faca din voluntariat o obisnuinta.

  Eliza Vas, Blogunteer: Asta cu „trebuie” este putin tricky. Noi zicem ca e fain sa faci voluntariat pentru ca:

  1. Ai posibilitatea sa cunosti oameni cu aceleasi nazuinte, valori si asteptari;
  2. Esti in masura sa participi activi la construirea unei lumi mai bune si nu doar sa-ti doresti acest lucru verbal;
  3. Incetul cu incetul iti corectezi defectele si ajungi sa-ti evidentiezi calitatile pe care le ai;
  4. Prinzi incredere in fortele tale, devii mai responsabil, mai ales cand stii ca o echipa depinde de tine;
  5. Last but not least, voluntariatul e intotdeauna „a matter of choice” si nu ceva impus. Asadar, ii incurajam pe oameni sa se implice pentru a fi ei insisi mai fericiti.

  Sursa: buzzcamp.ro